Feestelijke start van het Graskaasseizoen

Vanaf 1 juni is er weer Graskaas te koop in Nederland. Dit primeurmoment werd feestelijk gevierd in de kaassteden Gouda, Alkmaar en Woerden. Graskaas is maar tijdelijk beschikbaar. Deze bijzondere kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien die in het voorjaar, met een dansje, de wei opzoeken en voor het eerst weer vers gras eten.

De start van het graskaasseizoen werd dit jaar extra feestelijk gevierd. Op donderdag 30 mei haalden kaashandelaren met een klassieke tractor en kar verse graskaas op de kaasmarkt in Gouda. Op vrijdag 31 mei reden ze met de tractor naar de kaasmarkt in Alkmaar om daar de graskaas op te halen. De verzamelde graskaas én een unieke megakaas van maar liefst 120 kilo werden op zaterdag 1 juni met de tractor afgeleverd én verhandeld tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden. Daar werd ook de klok geluid als officiële start van het graskaasseizoen 2024. Vanaf dat moment is de verse graskaas verkrijgbaar bij ambachtelijke kaaswinkels, marktkramen en venters.

Waarom is graskaas zo lekker en uniek?

Graskaas is jonge kaas, met een korte rijpingstijd van vier tot zes weken. Door het frisse voorjaarsgras krijgt het een eigen, volle en romige smaak. Het allereerste voorjaarsgras bevat meer voedingsstoffen en vitaminen, waardoor het tijdelijk smeuïger en zachter is dan jonge kaas in de rest van het jaar. Het is een échte delicatesse!

Bekijk hier de foto’s

Volg ons op:

      Benieuwd naar de verkooppunten aan huis? Klik hier